Maç süresi, bir oyundaki maçın sona erme vaktini ifade eden süredir. Bazı sporlardaki maçların süresi varken, bazı spor dallarında oynanan maçlar ise süresizdir. Örneğin futbol, basketbol, hentbol ve hokey gibi spor dallarında oynanan maçların belli bir süresi bulunmaktadır. Bu süre bittiğinde önde olan takım maçı kazanmış kabul edilmektedir. Ancak tenis ve voleybol gibi maçlarda süre yoktur. Voleybolda takımlardan biri 3 set kazanana kadar maç devam etmektedir. Maç süresi, maçın aldığı zamanı belirler. Dolayısıyla maç süresi olan ve olmayan sporlar için oyunun farklı şekilde ilerleyebileceğini söylemek mümkündür.
Örneğin futbol, süreli bir oyundur. 85. Dakikada 2-0 önde olan takımın maçı kazanma ve sahadan galip ayrılma ihtimali çok yüksektir. Bu takımın oyuncuları, maçın son 5 dakikasında daha yavaş hareket edebilir. Ancak bir voleybol takmı, 5. Sete giden maçta böyle bir lükse sahip değildir. Dolayısıyla süresi olan sporlarda maçlar, daha planlanabilir durumdadır. Futbol ve basketbol gibi süreli sporlarda oyuncu ve koçların, teknik heyetlerin aktif dinlenme konusunda da çalışma yapmaları beklenmektedir.
Konu basketbol gibi hem süreli hem de oyuncu değişikliği sınırının olmadığı bir spora geldiğinde ise koçun asli görevi takımı maça en iyi şekilde hazırlamaktır.
Basketbolda Maç Süresi Nedir?
Basketbolda maç süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak Türkiye’nin bağlı olduğu FIBA basketboluna göre, bir diğer deyişle Avrupa basketbolunda bir maç süresi 40 dakikadır. Bu 40 dakika, 10’ar dakikalık 4 periyot halinde oynanmaktadır. 2. Periyottan sonra maçın ilk yarısı biter ve takımlar soyunma odasına gidip 15 dakika dinlenirler. Devre arası dışında periyot araları 2 dakika sürmektedir.
Basketbol, süresi kısa gibi görünse de çok yorucu bir spordur. Oyun gereği sürekli rakip oyuncuyla temas etmek ve oyunu çok dar bir alanda oynamak, oyuncuları bir hayli yormaktadır. Bu nedenle basketbol maç süresi aslında yeterlidir. Ancak bir basketbol maçı, dünyanın her yerinde 40 dakika sürmemektedir. Ya da 40 dakika sürse bile 20 dakikadan 2 devre halinde oynanmaktadır.
Amerikan Basketbol Ligi (NBA), kimilerine göre dünyada en üst seviyede basketbolun oynandığı ligdir. Bu ligde maçlar 12 dakikalık 4 periyot, toplam 48 dakika üzerinden oynanmaktadır. Bu nedenle NBA’de saha daha büyüktür ve oyuncuların ekstradan 1 faul hakkı bulunmaktadır.
NBA’in tüm oyuncularının yetiştiği NCAA’de ise bir basketbol maçı 20 dakikalık 2 devre üzerinden oynanmaktadır. Bunun yanı sıra Çin’de de maçlar 12 dakikalık 4 devre üzerinden oynanmaktadır. Bu durum, ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Ancak FIBA standarlarına göre bir basketbol maçı, 40 dakika sürmeli ve 10 dakikalık 4 periyot üzerinden oynanmalıdır.
Basketbolda Bir Periyot Süresi Ne Kadar
Basketbolda oyun süresi 40 dakika olduğuna göre bir periyot süresi 10 dakikadır. Periyotlar, maçın dörtte birini oluşturmaktadır. Koçların her periyot için ayrı planlama yapması gerekmektedir. Ayrıca koç, maçın gidişatına göre de plan oluşturabilmelidir. Örneğin 30 sayı farkla önde olan takımın koçunun, takımın en önemli oyuncusunu bu maçta kenarda oturtması beklenir. Çünkü fark 30 olduktan sonra oyuncusunu dinlendirmesi ve takımın bir sonraki maçına hazır hale getirmesi gerekmektedir. Basketbolda maç süresi kısa olsa da oyuncular 2-3 günde bir maç oynamaktadır. Bu nedenle oyuncuların yıpranabilmesi normaldir. Koçlar, maç içinde plan geliştirerek eğer fırsatı varsa oyuncusunu dinlendirebilmek isterler.
Aynı zamanda yine 30 sayı önde olan bir takımın rakibine de saygısızlık yapmaması gerekmektedir. Yine bu şekilde önde olan bir takımın koçu, maçın son bölümünü genç ve yedek oyuncularıyla oynar ancak bu dakikalarda maçın temposu çok da yüksek olmaz. Bu noktada koç hem kendi takımındaki oyuncuları maçta izlemiş olur, hem de takım rakibe saygısızlık yapmadan maçı kapatmış olur.
Basketbolda en önemli periyotlardan biri de 3. Periyottur. Devre arasından sonra oynananilk periyot olan 3. Periyot, gerideki takımın maça asıldığı mesajını verdiği periyot olabilir. Ya da iki takım arasından daha iyi olan takım, genellikle 3. Periyotta maçı kapatmayı başarır. Avrupa basketbolunda da 3. Periyot devreden iyi dönüldüğünü gösterebilmek açısından çok önemlidir ve kıta basketbolunda maçlar genellikle 3. Periyotlarda rengini belli etmektedir.
Basketbolda Maç Süresi Kaç Dakika
Basketbol bir maç 40 dakika sürer. Bu 40 dakikanın tamamı takımın koçu tarafından planlanmalıdır. İyi bir koç, hangi oyuncusuna, maçın hangi anında ne kadar süre vereceğini maçtan önce kafasına yazar. Maç sırasında ise planlar istenildiği gibi gitmese de sorun çözecek bir hamle iyi bir koçtan gelecektir. Tüm takımlarda koçlar, maç öncesi plan yaparlar. Ancak her plan her maç öncesi tutmayabilir, bu nedenle kötü giden günlerde koçun ve takımın tepkileri önem taşımaktadır. Basketbol maçında bir dakika bile oldukça uzun bir süredir. Basketbol, geri dönüşlerin en çok yaşandığı spor dallarından biridir.
Maç kötü giderken o günü kurtarabilecek bir plan yapmak ve takıma bunu inandırmak, bir koç için oldukça önemlidir. Dolayısıyla 40 dakikalık maçta da 48 dakikalık maçta da basketbol, koçların en çok saha içine müdahale ettiği sporlardan biridir. Bir koç, istediklerini yapmayan ya da yapamayan bir oyuncuya anında müdahale edebilir. Bu nedenle koçların planları basketbol maçlarında büyük bir öneme sahiptir. Birçok durumda iyi koçların karşı karşıya geldiği maçları izlemek, sporseverlere çok büyük bir keyif verir.
Basketbol, iyi oynandığında gerçekten de hem izleyene hem de oynayana keyif veren bir spordur. İyi bir basketbol maçındaki 40 dakika, 1 dakika gibi geçebilir.
Basketbolda Uzatma Olur Mu?
Basketbol maçında beraberlik alınamaz. Dolayısıyla sahaya çıkan iki takımdan biri maçı kazanırken öbürü kaybedecektir. Eğer 40 dakika ya da 48 dakika sonunda skorbordda beraberlik varsa maçta uzatma devresi oynanır. Basketbolda uzatma devresi, bir kazanan çıkana kadar oynanır ve her uzatma devresi 5 dakikadır. Koçlar her uzatma devresi için bir mola hakkı kazanır.
Basketbol maçları, uzatmalarda çok heyecanlı olur, ancak maçtan mutlaka bir galip çıkacağı hissi bulunmaktadır. Basketbolda uzatmalarda kazanılan çok fazla efsanevi maç bulunmaktadır. Uzatma devrelerinde olay tamamen enerjiye baktığından genellikle geriden gelen takımlar, uzatmalarda daha başarılı olmaktadır. Ancak bu bir kural değildir. Dolayısıyla uzatma devresine gidildiğinde basketbolseverlerin yapacağı tek şey maç süresi daha uzun süre boyunca izlediği için sevinmek olacaktır.
Basketbolda uzatma devrelerinde koçlara mola verilir, ama oyunculara faul hakkı verilmez. Dolayısıyla uzatma devresinde faul probleminde daha az oyuncusu bulunan takımın doğal bir favori olduğunu söyleyebiliriz. Uzatma, oyunda normal bir süre değildir. Bu nedenle uzatma devrelerinde de ekstra perfırmanslar çok sık görülmektedir. Birçok analizi kenarıya çıkaran müthiş performanslar, uzatma devrelerinde oyuncular tarafından sergilenmiştir. Basketbolseverler, bir final serisinde son maçın uzatmaya kalmasını çok isterler. Bu durum, gerçekten de izlemesi oldukça keyifli bir maç süresi işaret etmektedir. 40 dakikanın üzerine oynanan 5 dakikalık uzatmalar, basketbolun en zevkli ve keyifli anlarından biridir. Birçok oyuncu ve koç da uzatmaları oynamaktan keyif aldığını belirtmektedir.